RSS

Me & breastfeeding

08 Feb

Ohho..penyusuan susu ibu bukanlah tugas yg mudah seperti yg disangka. Teori sememangnya tidak sama dengan praktikal ya kawan2, lagi2 pada mereka yg tak pernah ada pengalaman menjaga newborn like me. Tapi usaha & pemikiran yg positif sememangnya kunci kejayaan penyusuan susu ibu..jika anda semua nekad dan berkeinginan menjayakannya.

Pengalaman pertama menyusukan bayiku amat mengecewakan.macam mana tak rasa kecewa, dahla kekok nk pegang baby..tambah pulak baby jenis yg tak sabar..menangis semahu2nya..mane tak tegang urat kepala sy??nasib baik suami pujuk..dan untuk kemudahan, dia siap belikan bantal pelampung a.k.a nursing pillow =D suka..suka..sangat membantu bantal nih!! Apa pon ada beberapa tips untuk Berjaya dalam menyusukan baby:-

1. Cuba beberapa posisi , sampai dpt posisi yg sesuai (cross cradle, football hold..apa2 jela namanye..)
2. Kalu baby Nampak selesa, cuba lekapkn selama 10 min..kalu xresah gelisah..okla tu
3. Kalu time tu x de mood..time tu ade rs marah/kecewa..baik toksah teruskan sesi penyusuan.tenangkan jiwa anda dulu ya!!
4. Time baby tgh susu bdn..buat breast compression spy aliran susu lebih laju..lagi2 if mulut baby mcm xlekap sgt
5. If baby takmo menyusu bdn @ xefektif (nk susu 2-3 kali sehari je) baik pam susu anda..spy dptla dikekalkan penghasilan susu anda.
6. Dapatkan pakar laktasi/kaunselor/mak/mak mentua/org yg ada pengalaman breastfeed spy dpt bombing kt @ paling koman bg sokongan pd kt =D

Ps: tambahan dari sy, cuba amalkn minum jus kurma, minum susu anmum lekta + pikiran positif susu akan jadi banyak..insyaAllah bykla susu anda =D

Advertisements
 
3 Comments

Posted by on February 8, 2011 in my life!

 

3 responses to “Me & breastfeeding

  1. cik iMo

    February 8, 2011 at 2:35 am

    beh2 blog awak kali ni.. citer pasal seorang ibu he3.. anyway congrats again sebab dah jadi ibu! πŸ˜€

     
  2. farah

    February 8, 2011 at 5:38 am

    salam kak apau..happy sgt2 akk da slmt bersalin..tahniah yer..and happy BF pd baby… sy yg kerja ni pun kuatkan diri pam 3 kali kat ofis ni..nak pastikan Ammar Faiz dpt susu umminya dari lahir…insyaAllah.. take care kak..huhu..gmbr baby mane?hee

     
  3. coffeeaddicts

    February 14, 2011 at 9:23 am

    Apau!
    Tahniah!
    Alhamdulilah… berjaye juga susu kan baby.
    Banyakan minum air juga. aida dah try macam-macam so far yg works for me (in terms of increasing breast milk);
    – motherlove pills (mahal, tapi yeah… mmg dapat byk.. tapi mahal laa huhu)
    – fenugreek pills (berkesan juga tp nanti badan bau fenugreek la. haha)
    – jus bidadari by DCL (haa… yg ni lebih kurang sama dgn jus kurma. cepat je, minum 2 sudu dah let down balik. suke! hehe)
    – drugs; motilium/domperidone (pls consult doc dulu b4 consume. both drugs tu sama je. actually it is for nausea. but at the same time it will stimulate ur prolactin. Makan benda ni bila time terdesak sgt2.

    Be Positive, always… 85% of our production is totally depending on our mind πŸ™‚
    Goodluck, Apau!

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: