RSS

Sukatan susu 9am – 5pm

15 Apr

Erm terfikir2, if nanti nak hantar anak ke pengasuh, sukatan susu mcm mana ek?

Daripada info yg kujumpa di pokcik google :-

  • baby sampai 2bln minum dalam 4 x 2 oz = 8 oz sehari
  • Pastu naik 3 bulan 3 oz x 4,
  • Pastu 4-6 bulan 3.5 oz x 3 botol sehari.
  • Sukatan maksimum susu ibu ni hanyalah 4.5 oz dalam sekali minum.
  • Susu ibu tak sama dengan susu formula. khasiat susu ibu berubah mengikut perkembangan bayi. walaupun baby minum sedikit tapi dia dah kenyang sbb susu ibu mmg berkualiti jika dibandingkan dgn susu formula

hm, gitu yea.

ape ape pon..menurut susuibu.com pule, tgok pada baby juge,tiap baby tak sama ikut keperluan mereka. Semakin besarnya baby, semakin byk keperluan susunya. Keperluan sukatan Oz pon berbeza. Kadang2 dalam 1 hari tu (9am – 5pm), mungkin baby nak minum lebih pada waktu hampir tengah hari & petang. Manakala pd waktu  pagi & lewat petang depa mau minum sikit je. Maka kene perati baby, ape keperluan mrk. Susuibu juge cadangkan spy bagi sukatan berbeza ikut keperluannya.

So, rupenye sukatan susu ni subjektif rupenye. Tak boleh nk spesifikkan. Yg penting 1 hari minum susu 8-12 kali. Rase nk je ty Budak kecik oo budak kecik,berapa Oz nk minum bulan ni?


Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on April 15, 2011 in my life!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: