RSS

Monthly Archives: October 2013

Detik2 Kelahiran Permata kami ke 2

Alhamdulillah, sy selamat melahirkan bayi kecik molek 2.65kg dengan ketinggian 51cm pada 13.09.2013. Ikutkn hati nak je lahir time 07.09.2013! So nnt samela birthday mak dgn anakkn? Tp xkesampaian..hik hik ;p

Pengalaman melahirkan kali ni lain skit dgn yg pertama dulu. Kalau dulu rasa contraction sakit2 belakang.pehtu ade sakit 1j sekali..then sampaila 5 min sekali. Kali ni xde contraction mcm haritu. Sakit pon suam2 kuku je. Mmg alhamdulillah syukur nikmat.

Tp pada 1/3 malam, dlm kul 1-2 pagi time sy nk masuk tido tu, sy tgok husna tido mcm gelisah je. Bile check dahi ngan bdn dia..hm, sah demam budak ni. Sebab ape tau? Tahan berak punye pasai. Sy tuam2 badan dia, letak koolfever dan xlama lepas tu, nangis2 mintak dipeluk.huu, konpem tandanya dia nk berakla tuh.mmg berpeluh2lah cik abg duduk dlm tandas temankn dia berak kat jamban sambil peluk dia k! Fuhh

So ingat pagi ni nk anto dia g klinik. Tup tup kul 7 pagi lepas subuh air ketuban/waterbag sy pecah!! Dulu2 tgok citer ~ desperate housewife time watak lynette tu pecah air ketuban pastu boleh plak selamber drive kete sendiri ke spital.tak sangka sy pon alaminya! Bezanya xdela smp drive sendirikkn..hihi.

Mmg sepanjang perjalanan~anto husna ke umh adik ipar then smp spital keluar air memanjang.risau plak sy.huhu.
Sampai spital kul 8, buat sikit checkup~check bukaan baru 1cm? Huhu. then Husben kasi minum air akar fatima. “Eh bole ke? bukan ke kene 4cm baru bole minum?” Sy tanya. Minum jelah katanya. Habis je minum, nurse pon masuk. Dia tanya, tue air mineral kn? Kuang2…

“ye ye nurse”. Tipu sunattt nk selamatkn diri, (sempat lagi. Ampun nurse!) Lepas checkup tu pon xterasa sakit..huhu. lepas byr deposit 1k (sy pilih pakej duduk bilik ada 4 katil-rm1245k), dptkn bilik, tukar baju, kasi ubat berak..xlama tu nurse suh masuk labour room. Yelah.xley lama2 sebab air ketuban kn da keluar, so takut akn ada infection nnt. Fuhh fuuhh berdebor2 pulak kiter!

image
Muke berdebor2 dalam senyumannn..

Mmg bess, tiap masa alunan al-quran sentiasa berkumandang. Tenang je rasa ^_^. Mmg direkemen..sempat plak kiter promote.hik2

Masuk dlm kul 10.30 pagi ade, sbb xsakit ape2, nurse masukkn air kasi cepatkn contraction. Sy xsure adakah itu yg dikatakn induce? Haha aptb.
Nurse ty nak epidural x? Xpon cucuk ubat tahan sakit ker kasi kurangkn kesakitan? Er.. sy pilih ubat tahan sakit shj yg cucuk di bu** (sbb paling murah! Muahaha) yg sampai sekarang terasa lg..huhu. sampai la kul 1 / 12.30 sy sakit sangat2..adoiyai..

Nampaknya sy tak terer lagi bab2 pernafasan tu. Nurse kata, jangan keluarkn suara, nnt xlarat nnt nk push2. kuar gak suaranya huhu..setelah beberapa lama barula berjaya xkuar suara, yeay! Setelah beberapa jam dlm labour room dlm kul 1.51ptg gitew, maka alhamdulillah Aisyah Zahira dilahirkn secara normal dgn sekali teran, aisyah husna dulu banyak kali gak. Mmg syukur sangat2. Rasa teran tu sampai skang masih terngiang2..kan org kata..teran ni mcm kt teran berak gitu.mmg betul sgt2 lagi org yg da biase susah berak..mmg memorilah!

image
Cak, welcome to the world dear ♥

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on October 9, 2013 in my life!